מהי אטופיק דרמטיטיס?
חלק א' - מה זה בכלל אטופיק דרמטיטיס?
דלקת עור אטופית (בלועזית: אטופיק דרמטיטיס) או כמו שהיא נקראת פעמים רבות "אסתמה של העור", היא סוג של אקזמה (דלקת). זו אחת מדלקות העור הכרוניות (המתמשכות) הנפוצות ביותר. לצערנו, לא ניתן עדיין לרפא אותה, אבל ניתן בהחלט להקל את התסמינים שלה.
אטופיק דרמטיטיס: כיצד היא נראית ומה מרגישים?
תסמין נפוץ באטופיק דרמטיטיס הוא גרד. תסמינים נוספים הם אדמומיות, יובש, ומקטעי עור דלקתיים שלעיתים מפרישים נוזלים. בתינוקות ופעוטות התסמינים מופיעים בעיקר על הלחיים, על הזרועות ועל הרגליים. אצל ילדים ובני נוער התסמינים שכיחים בעיקר מאחורי הברכיים, בחלק הפנימי של המפרקים ובעורף. לעתים, התסמינים יכולים להתפתח גם על כפות הידיים וסוליות כפות הרגליים. אטופיק דרמטיטיס לרוב נראה שונה במבוגרים מאשר אצל ילדים. לעיתים מיקום הנגעים במבוגרים שסבלו מאטופיק דרמטיטיס בילדותם יכול להשתנות עם הגיל.
מאיפה זה בא, ולמה המחלה מתפרצת?
אטופיק דרמטיטיס יכולה להתפתח בכל גיל, אבל היא נפוצה במיוחד בקרב ילדים. על פי הספרות הרפואית כ-20% מהילדים סובלים מאטופיק דרמטיטיס. בדרך כלל, התסמינים הראשונים מופיעים במהלך השנה הראשונה לחיים, כשבמרבית המקרים התופעה מתעוררת לראשונה בגיל 3-6 חודשים.
הנטייה לפתח אטופיק דרמטיטיס היא תורשתית, כלומר, אם אחד ההורים סובל או סבל ממחלה אטופית אחרת, כגון אסתמה או קדחת השחת, ישנה סבירות גבוהה יותר שגם הילדים יפתחו דלקת עור אטופית. לרוב הדלקת נעלמת במהלך השנים, אך עלולה לחזור גם שנים אחרי שנעלמה.
הגורם לאטופיק דרמטיטיס אינו ידוע אך ככל הנראה מדובר בשילוב של גורמים תורשתיים וסביבתיים שפוגעים במחסום העורי ובמערכת החיסון. למחסום העורי תפקיד חשוב בהגנה מפני חדירת מזהמים חיצוניים ושמירה על לחות העור ולמערכת החיסון תפקיד חשוב ב"מלחמה" כנגד חיידקים, נגיפים ומזהמים חיצוניים שחודרים לגוף. "מלחמה" זו היא התהליך הדלקתי שמערכת החיסון יוצרת למטרה זו . במקרה של אטופיק דרמטיטיס, מערכת החיסון מעודדת תהליך דלקתי לעיתים גם ללא מעורבות של גורם חיצוני. לא ברור האם הפגיעה במחסום העורי קודמת ומגבירה את תהליכי הדלקת או שתהליכי הדלקת הם הגורמים לפגיעה במחסום העורי.
במרבית המקרים, אטופיק דרמטיטיס מתאפיינת בתקופות שבהן המחלה שקטה, מצב העור משתפר והתסמינים נעלמים. זה מצב שנקרא בלשון הרפואית רמיסיה, ובעברית: נסיגה. המצב השני, שכיח לא פחות: הדלקת מתעוררת שוב, תופעה המכונה בשפה הרפואית התלקחות או התפרצות.
עוד באתר...
מהי התלקחות?
אפשרויות טיפול
החיים עם אטופיק
טיפול ארוך טווח