מילון מונחים
אדנוקרצינומה
(Adenocarcinoma)
סרטן המתחיל בתאים המפרישים ליחה בריאות. סוג זה של סרטן מתפתח בעיקר במעשנים לשעבר, אך הוא גם הסוג הנפוץ ביותר של סרטן ריאות באנשים שאינם מעשנים.
הוא שכיח יותר בנשים מאשר גברים. זהו הסוג הנפוץ ביותר של סרטן ריאות בקרב צעירים.
אין-סיטו
(in-situ)
סרטן מקומי שלא התפשט לרקמות סמוכות. נקרא גם סרטן לא פולשני.
אימונותרפיה
(Immunotherapy)
סוג של טיפול ביולוגי. אימונותרפיה מסייעת למערכת החיסון של המטופל.ת לזהות ולחסל תאים סרטניים בצורה יעילה יותר.
בדיקת MRI

סריקה של האיברים הפנימיים בגוף באמצעות גלי רדיו ומגנט עוצמתי המחובר למחשב. MRI מייצר תמונות מפורטות של האיברים בתוך הגוף. תמונות אלה יכולות להראות את ההבדל בין רקמות בריאות לחולות.
MRI מפיק תמונות טובות יותר של איברים ורקמות רכות מאשר סריקת CT או צילום רנטגן.
בדיקה זו יעילה במיוחד לסריקת המוח, עמוד השדרה, רקמות רכות ומפרקים ובתוך העצמות.
בדיקת PET

הליך שבו כמות קטנה של גלוקוז (סוכר) רדיואקטיבי מוזרקת לווריד ואז נסרקים אברי הגוף.
מכשיר הבדיקה מפיק תמונות מפורטות וממוחשבות של פנים הגוף, במקומות שבהם התיישב הגלוקוז. מכיוון שתאים סרטניים צורכים יותר גלוקוז מתאים רגילים, ניתן להשתמש בתמונות כדי למצוא תאים סרטניים בגוף.
בדיקת PET-CT

הליך המשלב תמונות המופקות ב-PET וב-CT. בדיקות אלה נעשות בו זמנית במכונה יחידה. שילוב הסריקות מספק תמונות מפורטות יותר של פנים הגוף מאשר תמונות המופקות בכל סריקה בנפרד.
בדיקת PET-CT יכולה לסייע באבחון מחלות, כגון סרטן, לעזור בתכנון תוכנית הטיפול ולסייע לרופא לדעת האם הטיפול עוזר.
ביומרקר/סמן ביולוגי
(Biomarker)
מולקולה ביולוגית הנמצאת בדם, בנוזלים אחרים בגוף או ברקמות, המשמשת כסימן לתהליכים תקינים או תהליכים שאינם תקינים, למצב רפואי או למחלה.
ביופסיה
(Biopsy)
הסרת כמות קטנה של רקמה לבדיקה תחת מיקרוסקופ. בדיקות שונות יכולות להצביע על נוכחות סרטן, אך רק ביופסיה יכולה לאפשר אבחון וודאי.
ביופסיית מחט מהריאה המונחית על ידי CT
(CT-guided needle lung biopsy)
אם קשה לבצע ביופסיה באמצעות ברונכוסקופיה, לפעמים ינסו להשיג את הדגימה באמצעות ביופסיה המתבצעת במהלך CT.
הליך זה מבוצע תחת הרדמה מקומית לאילחוש האזור. כדי להסיר דגימה של התאים מהגידול מחדירים לריאה מחט קטנה דרך העור. הליך זה אמור להימשך מספר דקות בלבד.
ביופסיה אנדוברונכיאלית מונחית אולטרסאונד
(Endobronchial ultrasound-guided sampling - EBUS)
טכניקה זו מאפשרת לבדוק האם הסרטן אכן התפשט לבלוטות לימפה קרובות כפי שהדגימו בדיקות הדימות.
הברונכוסקופ מועבר דרך קנה הנשימה על מנת לבדוק האם בלוטות לימפה קרובות הן גדולות מהרגיל. ניתן לבצע ביופסיה דרך הברונכוסקופ. בדיקה זו עשויה לגרום לאי-נוחות אך היא אינה אמורה לכאוב.
ביופסיה מונחית אולטרסאונד דרך הושט
(- EUS Oesophageal ultrasound-guided sampling)
בדומה לביופסיה מונחית אולטרסאונד, טכניקה זו מאפשרת לבדוק האם הסרטן התפשט לבלוטות לימפה קרובות, לאחר שבדיקות הדימות העלו חשד שהגידול התפשט לשם.
בבדיקה זו מכשיר האולטרסאונד מועבר דרך הוושט.
בלוטות לימפה
(Lymph nodes, Lymph glands)
בלוטות הלימפה הן חלק ממערכת החיסון. יש להן מבנה קטן דמוי שעועית. תפקידן לסנן חומרים העוברים בנוזל הלימפתי, והן מכילות לימפוציטים (תאי דם לבנים) המסייעים לגוף להילחם בזיהומים ובמחלות.
ישנן מאות בלוטות לימפה בגוף. הן מחוברות ביניהן באמצעות כלי דם לימפתיים.
מצבורים של בלוטות הלימפה נמצאים בצוואר, בבית השחי, בבית החזה, בבטן ובמפשעה. לדוגמה, יש 20 עד 40 בלוטות לימפה בבית השחי.
ברונכוסקופיה
(Bronchoscopy)
בדיקה פנימית של דרכי הנשימה והריאות באמצעות צינור הנקרא ברונוכוסקופ.
בדיקה זו מבוצעת תחת הרדמה מקומית. במהלך הבדיקה מבוצעות ביופסיות על מנת לקחת דגימות מדרכי הנשימה והריאות.
גן ALK

גן המייצר חלבון המעורב בגדילת התאים. מוטציות (שינויים) בגן ALK נמצאו במספר סוגי סרטן, כולל סרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים.
שינויים אלה עשויים לזרז גדילת תאים סרטניים. חיפוש אחר שינויים בגן ALK ברקמת הגידול יכולה לסייע בתכנון תוכנית הטיפול.
גן EGFR
(Antibody)
גן המייצר חלבון המעורב בגדילה והישרדות של תאים. מוטציות (שינויים) של גן וחלבון EGFR נמצאים בסוגים מסוימים של סרטן, כולל סרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים. שינויים אלה גורמים לתאים סרטניים לגדול ולהתפשט בגוף. בדיקת נוכחות שינויים בגן EGFR ברקמות סרטניות יכולה לעזור בתכנון תוכנית הטיפול. גן זה נקרא גם גן ERBB1 וגן HER1.
גן ROS1
(Cartilage)
חיפוש אחר שינויים בגן ROS1 ברקמת הגידול יכולים לסייע בתכנון תוכנית הטיפול.
גן KRAS
(Synovium)
גן המייצר חלבון המעורב במסלולי האותות של התא השולטים בגדילת התא, התבגרות התא ומות התא. גן KRAS הטבעי, ללא מוטציות, נקרא KRAS פראי (wild-type).
גן KRAS שעבר מוטציה (שינוי) נמצא במספר סוגי סרטן, כולל סרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים, סרטן מעי וסרטן לבלב. המוטציה עשויה לגרום לתאים סרטניים לגדול ולהתפשט בגוף. בדיקת נוכחות שינויים בגן KRAS ברקמות סרטניות יכולות לעזור בתכנון תוכנית הטיפול.
היסטופתולוגיה
(Hystopathology)
בדיקת רקמות ותאים חולים מבעד למיקרוסקופ.
את הדגימה מהגידול משיגים באמצעות ביופסיה. היסטופתולוגיה מסייעת לסווג את סוג הסרטן בריאה ולזהות חלבונים לא תקינים בגידול, וכך לקבוע מהו הטיפול המתאים ביותר.
טיפול ביולוגי
(Biologic treatment)
סוג של טיפול המשתמש בחומרים המיוצרים מן החי לצורך טיפול במחלה. חומרים אלה יכולים להיווצר באופן טבעי בגוף או שניתן לייצר אותם במעבדה. בסרטן, ישנם טיפולים ביולוגים שמגרים או מדכאים את מערכת החיסון כדי לעזור לגוף להילחם בסרטן.
טיפולים ביולוגים אחרים תוקפים את תאי הסרטן, מה שעשוי למנוע מהם לגדול או לסייע לחסל אותם. סוגים של טיפולים ביולוגים כוללים: אימונותרפיה וטיפולים ממוקדי מטרה.
טיפול קו ראשון
(First-line treatment)
הטיפול הראשון שנותנים לטיפול במחלה. טיפול זה הוא בדרך כלל חלק מתוכנית טיפולים, לדוגמה ניתוח שלאחריו נותנים כימותרפיה והקרנות.
כאשר נותנים טיפול יחיד, טיפול קו ראשון הוא זה המקובל כטיפול הטוב ביותר למחלה המסוימת. אם הוא לא מרפא את המחלה או שהוא גורם לתופעות לוואי חמורות, ניתן להוסיף טיפול או להחליף לטיפול אחר.
טיפול קו שני
(Second-line treatment)
הטיפול שנותנים כשטיפול קו ראשון לא עובד או מפסיק לעבוד.
טיפול תומך/פליאטיבי
(Palliative care)
כל סוג של טיפול שמטרתו להפחית את התסמינים של המטופל או את תופעות הלוואי מהטיפול, שיפור איכות חיים, ותמיכה במטופלים ובבני המשפחה.
מוטציה
(Mutation)
כל שינוי ברצף הדנ״א בתא. מוטציות יכולות להיגרם על ידי טעויות המתרחשות כשתאים מתחלקים, או שהן נגרמות על ידי חשיפה לחומרים שונים בסביבה ההורסים את הדנ״א. מוטציות יכולות להיות מזיקות, בעלות תועלת, או שלא תהיה להן כל השפעה. אם מוטציות קורות בתאים המייצרים ביצית או זרע, הן יכולות לעבור בתורשה.
אם מוטציות קורות בסוגים אחרים של תאים, הן לא עוברות בתורשה. ישנן מוטציות שיכולות לגרום לסרטן ולמחלות אחרות.
מדיאסטינוסקופיה
(Mediastinoscopy)
הליך פולשני המומלץ כבדיקה נוספת כאשר בדיקות EBUS/EUS אינן מזהות שהסרטן התפשט לבלוטות הלימפה הקרובות או אם לא ניתן להגיע לבלוטות הלימפה באמצעות בדיקות אלה. מדיאסטינוסקופיה מבוצעת תחת הרדמה כללית.
במהלך הבדיקה מוחדרת צינורית לאמצע בית החזה – המדיאסטינום (מכאן שמה של הבדיקה). בקצה הצינורית יש תאורה ומצלמה, באמצעותה ניתן לחפש אחר בלוטות לימפה ולקחת דגימה להמשך בדיקה.
נוגדן חד-שבטי
(Monoclonal antibodies)
סוג של חלבון המיוצר במעבדה. חלבון זה יכול להיקשר לחומרים בגוף, כולל תאים סרטניים. ישנם סוגים שונים של נוגדנים חד שבטיים.
הם משמשים לטיפול בסוגים מסוימים של סרטן – ניתן להשתמש בהם כתרופה בפני עצמה או כדי לשאת תרופות, רעלים וחומרים רדיואקטיביים ישירות לתאים הסרטניים.
פרוגנוזה
(Prognosis)
הסיכוי להחלמה.
פתולוג
(Pathologist)
רופא.ה המתמחה בניתוח תוצאות מעבדה, היודע לאבחן מחלה על פי הערכת תאים, רקמות ואיברים.
ציטופתולוגיה/ציטולוגיה
(Cytology/Cytopathology)
בעוד שהיסטופתולוגיה היא בדיקת מעבדה הבוחנת תאים ורקמות, ציטולוגיה (או ציטופתולוגיה) היא בדיקה של תאים סרטניים שנשרו ספונטנית מהגידול.
באמצעות בדיקה זו ניתן לאסוף הפרשות ונוזלים מאזורים שונים בדרכי הנשימה ולבדוק את התאים הסרטניים.
קרצינומה
(Carcinoma)
סרטן המתחיל בעור או ברקמות העוטפות או מכסות את האזור החיצוני והפנימי של האיברים הפנימיים.
PD-L1

חלבון הפועל כ״בלם״ כדי לשמור את תגובת מערכת החיסון בשליטה. PD-L1 עשוי להימצא בתאים תקינים, או בכמויות גדולות יותר בסוגים מסוימים של סרטן.
כש- PD-L1 נקשר לחלבון הנקרא PD-1 (חלבון הנמצא בתאים חיסוניים הנקראים תאי T), הוא מונע מתאי ה-T להרוג תאים המכילים PD-L1,אימונותרפיות, כולל תאים סרטניים.
תרופות נוגדות סרטן, הנקראות מעכבי צ׳קפוינט, נקשרות ל-PD-L1 וחוסמות את היקשרותם ל-PD-1. באופן זה משתחרר ״הבלם״ על מערכת החיסון, מה שמאפשר לתאי ה-T להרוג את תאי הסרטן.

*למידע נוסף ניתן לפנות לרופא המטפל.
החלק התחתון של האתר,
באפשרותך ללחוץ אנטר כדי