ללמוד על אפשרויות הטיפול השונות שלי
מטרות הטיפול שלך הן לעכב את ההסרטן מלהמשיך ולהתפשט,
להקל על כמה מתסמיני הכאב הנגרמים בגלל הסרטן ולהבטיח את איכות החיים הטובה ביותר האפשרית עבורך.
מהם סוגי הטיפול העיקריים?
ישנם טיפולים שונים לסרטן השד והם נחלקים לשתי קבוצות עיקריות:
טיפול מקומי: טיפול הממוקד לאזור מסויים בגוף, לדוגמא: ניתוח, כריתה, הקרנות.
טיפול סיסטמי: טיפול הפועל על כל הגוף, לדוגמא: טיפול הורמונלי, כימותרפיה, טיפול ממוקד.
הטיפול בו יבחר הרופא יחד איתך יכול להיות מקומי, סיסטמי או שילוב של השניים.
בשנים האחרונות חלו כמה התקדמויות משמעותיות בתחום התרופות לסרטן השד. ישנן כיום הרבה יותר אפשרויות זמינות מאשר בעבר. לפניך הסבר קצר על אפשרויות הטיפול השונות.
כימותרפיה
כימותרפיה היא קבוצה של תרופות הניתנות לטיפול בסרטן. כימותרפיה הורגת תאים הגדלים במהירות בגופנו ובכך פוגעת בתאי סרטן אך גם בתאים בריאים. כל סוגי הכימותרפיה משפיעים על הגנים הגורמים לתא הסרטני לגדול ולהתחלק ובכך למעשה, הכימותרפיה משפיעה על מעגל החיים של התא הסרטני. תרופות כימותרפיות מסוימות ניתנות בצורת כדורים שניתן ליטול בבית. תרופות אחרות ניתנות בעירוי (אינפוזיה) ויתכן שתצטרכי לקבל אותן בבית החולים.
כימותרפיה אינה מתאימה תמיד לכל סוגי סרטן השד הגרורתי. השאלה האם תקבלי כימותרפיה תהיה תלויה במצב בריאותך, בתרופות שנטלת לפני כן ובסוג הסרטן שיש לך. ישנם סוגים רבים של כימותרפיה. אם תרופה אחת גורמת לך יותר מדי תופעות לוואי או שתופעות הלוואי לא נסבלות, יתכן שהרופא שלך יוכל לתת לך תרופה חלופית.
הקרנות (רדיותרפיה)
הקרנות פירושן שימוש בקרני רנטגן בעלות אנרגיה גבוהה, כדי להרוג תאים סרטניים. בסרטן שד גרורתי ניתן לטפל בהקרנות כדי להרוג תאים סרטניים ולכווץ את הגידול. הקרנות יכולות לשמש גם להקלה על כאבים הנגרמים מהגידול או מגרורותיו .
חשוב לזכור כי הקרינה אינה נשארת בגוף ואין כל סכנה להיות ליד ילדים או נשים הרות.
טיפולי קרינה (רדיותרפיה) לסרטן שד גרורתי ניתנים בדרך כלל כטיפול חד-פעמי או כמחזור טיפולים (קורס) קצר, במשך כמה ימים. אם את מרגישה טוב מספיק, תוכלי בדרך כלל לקבל הקרנות ללא אשפוז, ולא תצטרכי להישאר ללון בבית החולים.
יחד עם זאת, אם את מקבלת כימותרפיה באותו זמן, תצטרכי אולי להישאר בבית החולים. תופעות הלוואי של ההקרנות עשויות להשתנות בהתאם לאיבר בגוף שאותו מקרינים.
טיפול אנדוקריניים
טיפולים אנדוקריניים משמשים לטיפול בסוגי סרטן שד הרגישים להורמונים.
ישנן מספר תרופות שונות המבוססות על מנגנון ההורמונלי, שפועלות בגוף בדרכים שונות. התרופות מונעות מהגוף יצירת הורמונים או חוסמות את השפעת ההורמונים על התאים ובכך הן יכולות להביא להאטת הגדילה של הגידול ואף לכווץ אותו. טיפולים אנדוקריניים ניתנים בדרך כלל בכדורים, אבל חלקם יכולים להינתן בזריקות.
השאלה האם תקבלי טיפול אנדוקריני – ואם כן, מאיזה סוג – תלויה בגורמים רבים כמו: סוג הגידול, האם עברת את המנופאוזה (גיל המעבר), כמה זמן עבר מאז האבחון שלך ואיזה סוג טיפול קיבלת בסרטן השד הראשוני שלך (במידה והפעם זו הישנות).
אם קיבלת בעבר טיפול אנדוקריני, יתכן שעדיין תוכלי לקבל אותו שוב.
טיפולים ממוקדים
טיפולים ממוקדים הם טיפולים בתרופות שתפקידן לחסום את דרכי החלוקה וההתפצלות הספציפיות של תאי סרטן שד. כמו בכימותרפיה ובטיפול אנטי-אנדוקריני, מטרתן של תרופות אלו לשלוט בהתקדמות הסרטן.
מאחר שהן פועלות רק על סוגים ספציפיים של סרטן שד, תרופות ממוקדות מומלצות רק לנשים שיש להן סרטן מסוג המגיב לטיפולים הללו.
תרופות מעכבות CDK 4/6: זוהי קבוצת תרופות ממוקדות מטרה המעכבות CDK- CYCLIN DEPENDENT KINASE (חלבון העוזר לתאים לגדול ולהתחלק) וניתנות בשילוב עם טיפול אנדוקריני ומעכבות את חלוקת תאי הסרטן. תרופות אלו פועלות בסרטן שד עם קולטנים להורמנים (+ HR) על תאי הסרטן.
תרופות מעכבות mTOR :mTOR הוא חלבון תאי העוזר לגדילת תאים והתחלקותם. תרופות מסוג זה ניתנות בשילוב טיפולים אנדוקריניים ומאפשר להם לפעול על הגידול הסרטני.
תרופות ממוקדות HER2 :HER2 הוא חלבון תאי המעורב בגדילה תאית נורמלית. בסוג מסויים של סרטן, קיימת כמות גבוהה של חלבון זה. תרופות מקבוצה זו פועלות בסרטן שד עם רמות HER2 גבוהות בתאים הסרטניים, אך הן אינן פועלות בסוגי סרטן שאין בהם חלבון זה.
תרופות מעכבות PARP :PARP הוא חלבון תאי המסייע בתיקון פגמים בDNA ובכך מאפשר לתאים סרטניים להמשיך ולשרוד. תרופות מסוג זה יכולות לחסום את החלבון מלפעול ובכך להביא למוות התא הסרטני. תרופות מסוג זה ניתנות לחולות במקרים בהם קיימת מוטציה מורשת בגנים BRCA1/2 וכאשר ה- HER2 שלילי.
טיפולי אימונותרפיה: קבוצת טיפולים המעלה את פעילות המערכת החיסונית ובכך משפרת את יכולת הגוף לזהות תאים סרטניים ולהורגם.
כדי לדעת האם טיפולים בתרופות ממוקדות מתאימים לך, יצטרך הרופא שלך לברר בדיוק איזה סוג של סרטן יש לך.
תרופות לייצוב העצם (ביספוספונטים ונוגדי RANK LIGAND)
אלו תרופות שמשתמשים בהן כאשר יש גרורות בעצמות. הן מסייעות בחיזוק העצמות ועוזרות להפחית את אובדן העצם.
הן יכולות להקל על כאב בעצמות ולהפחית את הסיכון ארוך-הטווח לשברים בעצמות. תרופות אלו ניתנות בכדורים או בזריקות.
ניתוח
ניתוח איננו אמצעי הטיפול העיקרי בסרטן שד גרורתי. כאשר הגידול גורם לכאב, חוסר נוחות או בעיות בריאותיות אחרות, נשקלת האפשרות לנתח, על מנת להקל על המצב.
טיפולים על פי סוג הגידול
קולטן הורמון חיובי, HER2 שלילי
ניתן לטיפול בתרופות המדכאות את ייצור ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, או בתרופות שחוסמות את קולטני ההורמונים הללו (טיפול אנדוקריני) לבד או בשילוב עם תרופות ממוקדות מטרה המעכבות את חלוקת התאים.
קולטן הורמון שלילי, HER2 חיובי
ניתן לטיפול בתרופות ממוקדות HER2 ובכימותרפיה.
קולטני הורמון חיובי, HER2 חיובי
ניתן לטיפול הן בתרופות ממוקדות HER2, הן בטיפול אנדוקריני ובכימותרפיה.
קולטני הורמון שלילי, HER2 שלילי – נקרא גם "משולש שלילי" הנקרא גם טריפל נגטיב (TRIPLE-NEGATIVE)
ניתן לטיפול באמצעות כימותרפיה ובתרופות ממוקדות מטרה, כמו למשל מעכבי PARP - (Poly ADP Ribose Polymerase) לנשאיות מוטצית BRCA מורשת. במקרים מסויימים ניתן להשתמש גם בטיפולים אימונולוגים.
באיזו תדירות אקבל את הטיפול, ולמשך כמה זמן?
שלא כמו סרטן שד מוקדם, שהטיפול בו ניתן למשך תקופת זמן קבועה, הטיפול בסרטן שד גרורתי נמשך כל החיים, זאת משום שיש צורך בטיפולים מתמשכים כדי לשלוט בסרטן שלך ולמנוע ממנו להחמיר.
יתכן שתזדקקי לטיפול מתמשך לתסמינים (סימפטומים) של הגרורות. כתוצאה מכך, תקבלי תרופה או שילוב של כמה תרופות. אחרי תקופה מסוימת, יתכן שיחליפו לך את התרופות.
יתכן שתקבלי אותו הטיפול כמה פעמים, עם טיפולים אחרים לסירוגין. יתכן שתפסיקי באופן זמני לקבל טיפול אחד ואולי תצטרכי לחזור ולקבל אותו בשלב מאוחר יותר.
ישנן נשים שמבקשות להפסיק את הטיפול ברגע שהן מרגישות טוב יותר, או להיפך – אם הוא גורם להן להרגיש רע. זה מובן לגמרי. עם זאת, חיוני שתמשיכי ככל יכולתך לקבל את הטיפול, לאורך כל התקופה הנדרשת. התייעצי עם הרופא שלך אם את שוקלת להפסיק את הטיפול שלך.
כיצד הרופא שלי בודק אם הטיפול שלי מצליח?
הרופא שלך יבצע מספר בדיקות במשך הזמן, כדי לבדוק האם הטיפול שלך פועל. הן עשויות לכלול בדיקה של:
גודל הגידול/הגרורות שלך: הרופא שלך עשוי לבצע סריקות כדי לראות האם הגידול או הגרורות שלך גדלו, הצטמקו או נשארו באותו הגודל. בדיקות אלו עשויות לכלול: בדיקה גופנית, סריקת טומוגרפיה ממוחשבת ( CT ), הדמיה בתהודה מגנטית ( MRI ) או PET/CT.
רמות הסמנים (מרקרים) של הגידול: סמני הגידול הם חלבונים או חומרים אחרים, שנמצאים בדם לעתים קרובות, אך לא תמיד, בזמן שהגידולים פעילים בגוף.
רמות גבוהות של סמני גידול עשויות להעיד על מחלה פעילה.
הרופא נעזר במדידת רמות הסמנים של הגידול לאורך זמן, כדי לעקוב אחר יעילות הטיפול.
רמות תאי הגידול הנודדים: תאי גידול נודדים ( CTC ) הם תאים סרטניים שניתקו מהגידול הראשוני ונודדים דרך מערכת הדם שלך.
תאים נודדים עלולים לפעול כ"זרעים" של גידולים חדשים (גרורות) באזורים אחרים בגופך. הרופא שלך יוכל לבדוק ולנטר את רמת ה- CTC בדמך כדי לראות עד כמה את מגיבה לטיפול.
בארץ מדובר בהליך לא נפוץ, הדורש בדיקה פרטית בתשלום.
התפתחות של גרורות חדשות: הרופא שלך ירצה לוודא שהתאים הסרטניים לא התפשטו למקומות נוספים בגוף.
לשם כך ניתן לבצע סריקות הדמיה כמו PET/CT או MRI. במידה וימצאו גרורות נוספות, עשוי הרופא לשקול שינו טיפול.
עוד בטיפול שלי...
הטיפול שלי | הטיפול שלי מא’ ועד ת’ | מחקרים קליניים | תופעות לוואי מהטיפול וההתמודדות עימן | שאלות שכדאי לשאול את הרופא/ה