שאלות ותשובות- פרפור פרוזדורים
 
מהו פרפור פרוזדורים?
פרפור פרוזדורים הוא קצב לא קבוע של הלב, או במילים אחרות, הפרעת קצב של הלב. פרפור פרוזדורים מתחיל בחללים העליונים של הלב (בעליות). זוהי הפרעת הקצב הנפוצה ביותר.
האם יש חשמל בתוך הלב?
כן. לא רק שבלב יש חשמל, ללב יש מערכת חשמלית שלמה ששולחת אותות ששולטים על כל האירועים שקורים כשהלב פועם ושואב את הדם. עם כל פעימת לב, אות חשמלי מתפשט מחלקו העליון של הלב לחלקו התחתון. כשהאות החשמלי עובר בלב, הוא גורם ללב להתכווץ, מה שמאפשר את שאיבת הדם.
מה קורה בתוך הלב בזמן פרפור פרוזדורים?
לב תקין פועם ושואב דם בקצב רגיל. הקצב הרגיל מתרחש הודות לאותות חשמליים קבועים שנעים בין החללים בלב וגורמים לשריר הלב להתכווץ. בפרפור פרוזדורים, האותות החשמליים בלב מהירים ואינם קבועים, וכתוצאה מכך הלב פועם בצורה מהירה ולא מסודרת.

האם מתח נפשי (סטרס) גורם לפרפור פרוזדורים?
מתח נפשי (סטרס) יכול לתרום להפרעות קצב כגון פרפור פרוזודרים. יש מחקרים שמצביעים על כך שמתח נפשי ועניינים הקשורים לנפש עשויים להחמיר לתסמינים של פרפור פרוזדורים. רמות גבוהות של מתח נפשי יכולים להיות קשורים גם למצבים בריאותיים אחרים. התמודדות נכונה עם מתח נפשי חשובה לבריאותכם.
מהו הסיכון בפרפור פרוזדורים?
הסיכון המשמעותי ביותר בפרפור פרוזדורים הוא שבץ מוחי. בפרפור פרוזדורים, קצב לא סדיר של פעימות הלב גורם לזרימה איטית יותר של הדם בחללים העליונים של הלב (עליות). כשדם אינו זורם בלב כמו שהוא צריך, עשויים להיווצר קרישי דם. אם קריש דם יוצא מהמקום ומגיע למוח, הוא עלול לחסום את אספקת הדם למוח ולגרום לשבץ מוחי. לאדם עם פרפור פרוזדורים יש סיכון הגבוה פי 5 לשבץ מוחי, לעומת אדם בלי פרפור פרוזדורים.
מהם גורמי הסיכון לפתח פרפור פרוזדורים?
ישנם גורמי סיכון שונים לפרפור פרוזדורים. הסיכון לפרפור פרוזדורים עולה עם הגיל. אנשים עם מצבים רפואיים שונים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפרפור פרוזדורים: יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב שונות, פעילות יתר של בלוטת התריס. גם אנשים עם עודף משקל או אנשים שמרבים בשתיית אלכוהול מוגזמת, נמצאים בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים.
מהם התסמינים של פרפור פרוזדורים?
התסמינים של פרפור פרוזדורים כוללים פעימות לב לא סדירות, דפיקות לב מואצות או חזקות (׳פלפיטציות׳), סחרחורת, עייפות קיצונית, קוצר נשימה או כאבים בחזה. שימו לב כי לא תמיד יופיעו תסמינים, ולכן חשוב להגיע לרופא לביקור שגרתי מדי פעם.
האם ניתן לטפל בפרפור פרוזדורים?
ישנן אפשרויות טיפול שונות לאנשים עם פרפור פרוזדורים. אפשרויות אלה כוללות שינויים באורח החיים, טיפול תרופתי והליכים ניתוחיים. טיפולים אלה מיועדים להאט את קצב הלב, או לאזן אותו, ולהפחית את הסיכון להיווצרות קרישי דם שעלולים לגרום לשבץ מוחי. כדי למנוע את האפשרות של קרישי דם ושבץ מוחי, רופאים עשויים לרשום נוגדי קרישה.