השלכות שבץ מוחי על המטופל וסביבתו
השפעה פיסית
בעוד שיש אנשים שמחלימים לגמרי משבץ מוחי, שני-שליש מהלוקים בשבץ מוחי סובלים מנכות כלשהי.
הנזק ששבץ מוחי גורם תלוי במקום במוח שבו נפגעה זרימת הדם ובכמות התאים שנפגעו.
אם השבץ פגע בצד ימין של המוח, התנועה והתחושה בצד השמאלי של הגוף עשויים להיפגע.
אם השבץ פגע בצד השמאלי של המוח, התנועה והתחושה בצד הימני של הגוף עשויים להיפגע.
פגיעה בצידו השמאלי של המוח עלולה לפגוע גם בדיבור וביכולות השפה.
בנוסף, שבץ מוחי עשוי לפגוע גם ביכולת לנשום, לבלוע, לשמור על שיווי משקל או לראות.
השפעות אחרות
מעבר להשפעות הפיסיות של שבץ מוחי, נפגעי שבץ מוחי וסביבתם מתמודדים יום יום עם קשיים אחרים המלווים את הארוע המוחי.
הנה 10 המלצות מעשיות להתמודדות עם היום יום לאחר שבץ מוחי:
1. לשאול, כדי שלא יהיו הפתעות. בדקו עם הרופא, האחות או המטפל למה עליכם לצפות מעתה והלאה. דוגמאות לשאלות שכדאי לשאול: אילו תרופות יש לקחת ומהן תופעות הלוואי שלהן, לאילו תסמינים יש לשים לב,האם נחוצים שינויים בבית להתאמת הצרכים של אדם שעבר שבץ מוחי, אילו שינויים בסגנון החיים מומלצים לכם/לנפגע ועוד.
2. להפחית סיכונים, כי שבץ מוחי עשוי להכות שנית. נפגע שבץ מוחי נמצאים בסיכון גבוה לשבץ מוחי נוסף. וודאו כי יקיריכם אוכלים נכון, עושים פעילות גופנית, לוקחים את התרופות לפי הוראות הרופא ומגיעים לביקורת רפואית קבועה.
3. לבדוק התקדמות. משך וסוג הטיפול השיקומי שאדם מקבל תלויים גם בקצב ההתקדמות שלו. הציפייה היא כי נפגעי שבץ מוחי בשיקום שלאחר האשפוז יגיעו בכל שבוע להישגים תפקודיים שניתן למדוד על פי תבחין (Functional Independence Measure) FIM . שיפור תפקודי כולל יכולות יומיומיות, ניידות ותקשורת. בהערכה תפקודית על פי FIM, הצפי הממוצע לשיפור במהלך השיקום הוא של כ-1-2 נקודות ביום.
4. לזכור כי ההתקדמות בשיקום יכולה להיות מהירה או הדרגתית. השיקום משבץ מוחי מושפע מהמיקום שנפגע במוח, עד כמה המוח נפגע, רמת המוטיבציה של נפגע השבץ, דרגת התמיכה מהסביבה, כמות ואיכות השיקום, ובריאותו של נפגע השבץ לפני הארוע המוחי. ההחלמה המהירה ביותר מתרחשת לרוב כ-3-4 חודשים לאחר השבץ המוחי, אך יש אנשים שעברו שבץ שממשיכים להחלים גם שנה ושנתיים לאחר השבץ.
5. לזהות האם יש סימנים לצורך בפיזיותרפיה. מומלץ להיעזר בריפוי בעיסוק או בפיזיותרפיה כאשר מופיעים סימנים כגון: סחרחורת, חוסר איזון שמביא לנפילות, קושי ללכת או להתנייד במשך היום, חוסר יכולת ללכת 6 דקות מבלי לעצור לנוח, חוסר יכולת לבצע או לסיים פעילויות יומיומיות.
6. לא להתעלם מנפילות. נפילות לאחר שבץ מוחי הן דבר נפוץ. אם הנפילה רצינית וגורמת לכאב חמור, חבלה או דימום, יש לגשת למחלקה לרפואה דחופה (חדר מיון). אם יקיריכם חוו נפילות קלות לפחות פעמיים בחצי שנה, יש לגשת לרופא או לפיזיותרפיסט לטיפול.
7. לא להתעלם מסימני דיכאון. דיכאון לאחר שבץ מוחי הוא דבר נפוץ. כ-30% עד 50% מנפגעי שבץ מוחי חווים דיכאון בשלבים הראשונים או המאוחרים לאחר השבץ. דיכאון מסוג זה עלול להשפיע בצורה משמעותית על השיקום וההחלמה. מומלץ להתייעץ עם מטפל רגשי לבניית תוכנית פעולה שתסייע ליקיריכם.
8. לחפש תמיכה. נפגעי שבץ מוחי, קהילות וקבוצות תמיכה יכולים לסייע לכם להתמודד עם התקופה המאתגרת לאחר שבץ. לדוגמה, עמותת נאמן הוקמה לסייע לנפגעי שבץ מוחי. תוכלו לקבל פרטים של ארגונים אחרים שיכולים לסייע לכם מהעובד הסוציאלי/ת בבית החולים או בקהילה.
9. לבדוק את הזכויות שמגיעות לכם. אדם שעבר שבץ מוחי עשוי להיות זכאי לזכויות שונות כגון תקרת תשלום ברכישת תרופות, קבלת קצבת נכות, טיפולים שונים, הקלות במיסים למי שנקבעה לו נכות ועוד. למידע נוסף ניתן לקרוא כאן על זכויות לאנשים שעברו שבץ מוחי.
10. מטפלים בנפגע שבץ? קחו רגע לעצמכם. גם למטפלים חשוב לנוח ממתן טיפול באדם קרוב. פנו לחבר קרוב, משפחה או שכן שיחליפו אתכם למספר שעות ופנו זמן לעצמכם. הקפידו לאכול נכון, לעשות פעילות גופנית ולנוח מספיק.
החלק התחתון של האתר,
באפשרותך ללחוץ אנטר כדי