אבחון וטיפול בהפרעת גדילה וקומה נמוכה‎
כאשר בודקים האם ילד או ילדה הם בעלי קומה נמוכה או סובלים מהפרעת גדילה, מתייחסים לגובה הנוכחי של הילד.ה ולקצב גדילתו.ה.

כדי לאתר ילדים עם הפרעות גדילה מבצעים הערכת גדילה על ידי מדידות מדוייקות של אורך (תינוקות), גובה (ילדים), היקף ראש ומשקל. את המדדים הללו משווים למדדים בעקומות הגדילה המתאימות לגיל ולמין של הילד.ה שנבדק.ת.
על-ידי מדידת גובה ומשקל בתאריך מסויים, ומדידה נוספת לאחר פרק זמן, תוכלו להעריך את קצב הגדילה של ילדיכם - האם הם גדלים בצורה תקינה, איטית או מהירה ביחס לילדים בני גילם.
את המדידות תוכלו לעשות במרכז הרפואי או באופן עצמאי, בבית.
רוצים לדעת כיצד למדוד נכון? לחצו כאן
איתור ילדים עם הפרעת גדילה
לאחר שביצעתם מדידות קבועות של ילדיכם, יתכן שתרצו לקבוע פגישה עם רופא.ת הילדים. הרופא או הרופאה יחליטו באילו מקרים מדובר בהפרעת גדילה שאותה צריך לברר, ומתי מספיק רק לעקוב.
ישנם מצבים שונים שבהם יוחלט לבצע בירור:

אם גובה הילד.ה הוא פחות מאחוזון 3 בעקומת הגדילה.
כאשר ישנה האטה בגדילת הילד.ה וירידה באחוזוני הגדילה.
אם קומת הילד.ה נמוכה מהפוטנציאל המשפחתי הגנטי.
מה בודקים?
אצל הרופא.ה תתבקשו לענות על שאלות בנושאים שונים. לדוגמה, האם הילד.ה משתמש.ת בתרופות קבועות, האם ישנה מחלה כרונית ברקע (יש מחלות שיכולות להשפיע על הגדילה), והאם ישנה הפרעת גדילה או קומה נמוכה משפחתית. כמו כן, יתכן שתישלחו לבדיקות שונות שמטרתן לאתר מחלות או מצבים רפואיים שיכולים לפגוע בגדילה, למשל מחלות מעי, צליאק, או מחלות אנדוקריניות (הורמונליות).

אם מתעורר חשד כי קיימת הפרעה הורמונלית, תישלחו להמשך בירור במרפאה אנדוקרינית.
טיפול בקומה נמוכה
במקרים מסוימים, שבהם ילדים הם בעלי קומה נמוכה או סובלים מהפרעה אחרת בגדילה, רופאים עשויים להמליץ על טיפול בהורמון גדילה חלופי. מקרים אלה יכולים לכלול חסר בהורמון גדילה, מחלות גנטיות מסויימות ועוד.

כאשר קיים חוסר בהורמון גדילה, נטילת הורמון גדילה יכולה להביא להתארכות העצמות הארוכות. מעבר לתרומתו של הורמון גדילה להוספת סנטימטרים לגובה, נטילתו חשובה גם מבחינה בריאותית. כאשר קיים חסר בהורמון גדילה עלולה להיות חולשת שרירים ופגיעה בהתפתחותם, כמות רקמת השומן עשויה לעלות (השמנה במרכז הגוף, אך הידיים והרגליים רזות יחסית), רמות גלוקוז, אינסולין וזרחן עלולות להיות נמוכות, ועשויה להיות הפרשה מוגברת של חנקן וזרחן בשתן. נטילת הורמון גדילה יכולה לסייע לשפר את מאזן החנקן, גלוקוז, חומצות שומן, נתרן, אשלגן וזרחן בגוף, ולהשפיע על יצירת תאי שריר.

ישנם מצבים שבהם ניתן לשקול טיפולים אחרים, אלטרנטיביים. מומלץ להתייעץ עם הרופא.ה על מנת להתאים את הטיפול באופן אישי.

אם אתם חוששים שלילדיכם יש הפרעת גדילה, שוחחו על כך עם רופא.ת ילדים.

כתבות נוספות
עוד על הפרעות גדילה וקומה נמוכה
מהי קומה נמוכה
כיצד מודדים גובה
הורמון גדילה
מילון מונחים
החלק התחתון של האתר,
באפשרותך ללחוץ אנטר כדי